SANITY:

Progressieve helden met een gezond verstand

Sanity komt uit Leerdam en omstreken, daar waar vroeger al aardig wat metal talent vandaan is gekomen. Vele bands bouwden een goede naam op in het nationale circuit, maar internationaal succes zat er voor de meeste van die bands niet in. Misschien dat Sanity hier langzaam iets aan kan veranderen, want hun composities hebben de potentie om een internationale doorbraak ook te bewerkstelligen. Reden te meer om deze band, uit de stad van het glas en de kaas wat nader aan jullie voor te stellen.

Wanneer is Sanity opgericht en wie zit er in de band? Vertel ook even in welke band deze mensen hebben gespeeld, voordat ze in Sanity terecht kwamen?
Jeroen: Sanity is eind 1999 opgericht door Fred den Hartog (drums), Ruud Kool (bas) en mijzelf, Jeroen Hoegee (gitaar). Je kunt de oprichting denk ik het beste zien als een doorstart van de band Blind Fury, waar wij alledrie op dat moment in speelden. Als zanger kwam Kees van Keulen erbij die vroeger in Bagheera speelde.
Fred: Ja, en in september 2002 Nathan Cairo voor het toetsenwerk. Eigenlijk de enige zonder vroegere bandervaring.
Nathan: Dat is waar, maar ik had wel al muziek gecomponeerd voor een aantal korte films en cd-roms.

Hoe zijn de reacties op de EP "Sanity" tot dusver, en kan je ons een idee geven hoeveel exemplaren er al verkocht zijn?
Ruud: De reakties die we tot nu toe hebben ontvangen zijn meestal zeer positief en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Het is altijd een spannend moment wanneer de eerste reacties binnenkomen, je wilt toch graag weten wat anderen ervan vinden.
Jeroen: Het was vooral verrassend om te zien hoe de regionale radio de nieuwe CD oppikte hier in Nederland. We werden en worden op bijna vijfentwintig zenders gedraaid en zijn bij diverse stations live in de uitzending geweest.
Kees: Ja, en ook het publiek in de zaal is razend enthousiast over de nummers die op de CD staan. Elk optreden worden er een behoorlijk aantal verkocht. Jeroen: Hoeveel er in de winkel zijn verkocht tot nu toe weten we nog niet. Eind maart krijgen we daar pas de eerste cijfers van.

Hoe zou je de muziek van Sanity zelf willen omschrijven en wie kunnen we zien als jullie grootste invloeden?
Jeroen: Wij zelf vinden dat ‘symphonische metal’ met een progressieve inslag de lading behoorlijk dekt. Onze belangrijkste invloeden komen van bands als Queensr˙che, Dream Theater, Savatage en Nightwish.
Fred: Ja, maar ook het werk van Nederlands trots, Arjen Lucassen vinden we allemaal hartstikkke fantastisch.
Kees: Onze muziek wordt denk ik vooral getypeerd door het verloop in sfeer binnen een nummer. Zo kan een nummer heel rustig beginnen, om verderop te exploderen in metal geweld. Tijdens het componeren volgen we het gevoel dat we op dat moment bij een stuk hebben en daar laten we ons door leiden. Niet door de geijkte couplet-refrein structuren dus.

Als warmloper voor de EP verscheen er een demo CD met daarop een DVD gedeelte waarop jullie live te zien zijn. Een betere manier om jezelf te presenteren kan ik niet bedenken, wie kwam er op dit geweldige idee om dit zo aan te pakken?
Nathan: Dit plan kwam bij onze manager Chris Fraikin vandaan en ook wij vinden het een fantastische manier waarop Sanity naar buiten toe is gebracht.
Kees: Chris wilde de mensen laten zien wat Sanity echt is: dus geen gelikte studio-opnames die op het podium niet waar gemaakt kunnen worden, maar eerlijke live-beelden die aantonen wat je van ons kunt verwachten als we op het podium staan: een intensief en gedreven optreden met een sound die niet onder doet voor het studiowerk.
Ruud: Op deze manier werd meteen een totaal plaatje gepresenteerd waarbij het visuele aspect een absolute toegevoegde waarde is. Het is meteen duidelijk waar Sanity voor staat.
Nathan: En dat hebben we geweten, de demo’s waren niet aan te slepen naar het buitenland.

Het meest in het oog springende nummer op de EP "Sanity" zal voor velen het nummer Tribute To Shaffy"zijn. Waarom brengt een metal band een ode aan een Amsterdamse volkszanger, kleinkunstenaar, en hoe krijg je het in hemelsnaam voor elkaar om dit dan te doen met zo'n verbluffend resultaat? Heeft Ramses het nummer zelf al gehoord, en heeft hij er misschien al op gereageerd?
Kees: We zochten al jaren een nummer om te bewerken, en niet om te coveren. Het moest iets aparts zijn dat zeker afweek van ons normale repertoire. Ik hou zelf erg van de muziek van Shaffy, maar ook bijvoorbeeld van Brel, en heb toen voorgesteld om ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses te gaan bewerken.
Jeroen: Op zich was dat best een behoorlijk heftige klus. In eerste instantie probeer je toch altijd van de muziek uit te gaan en dan loop je steeds stuk op het verschil in de muziekstijlen. Op een gegeven moment zijn we vertrokken vanuit het refrein en hebben de rest op ‘Sanity-wijze’ ingevuld met het resultaat zoals het nu te horen is.
Nathan: We hebben met Ramses zelf over deze bewerking gesproken en hij was daar zeer enthousiast over. Helaas liet zijn gezondheid het niet toe om op de CD-presentatie aanwezig te zijn, terwijl hij dat zelf wel graag wilde.

Wie schrijft de teksten voor Sanity en waar gaan ze over in het algemeen?
Fred: De teksten worden geschreven door onze zanger, Kees. Meestal gaan ze over menselijke emoties zoals verdriet en geluk, liefde en haat, enzovoort. Vaak gaat het ook over dingen die hij zelf heeft meegemaakt.
Kees: ‘A Gathering Of Souls’ gaat over de vraag waar herinneringen aan mensen blijven. Eigenlijk de eeuwige vraag of er toch iets aan de andere kant is. ‘Together As One’ is een dankhymne voor een ieder die steun geeft op momenten waar een mens dat nodig heeft. Samen maakt sterker... En ‘Stolen From Idols’ is onze visie op de discussie of muziek origineel is of zou moeten zijn. In onze opinie is alles al een keer gespeeld, echter iedere muzikant gaat daar toch op zijn eigen wijze mee om. Puristen roepen soms om originaliteit, maar bestaat die eigenlijk wel echt?

Wat kunnen de fans van een live show van Sanity verwachten, en spelen jullie buiten je eigen materiaal toevallig ook nog covers of nummers van jullie vorige bands?
Jeroen: Onze shows staan altijd voor veel energie, spanning en vuurwerk! Van ieder optreden proberen we iets speciaals te maken en daar besteden we vooraf ook altijd veel aandacht aan. We spelen uitsluitend eigen werk en geen covers. ‘Tribute To Shaffy’ is de enige bewerking van een nummer van anderen die wij doen.
Ruud: En we hebben ook voldoende eigen werk om te spelen, we spelen zonder problemen de vijfenzeventig minuten vol.

In het 'verre' buitenland is er ook al volop aandacht besteed aan Sanity (bladen en radio airplay), kun je ons hier iets meer over vertellen misschien?
Nathan: Ja, daar hadden we het net bij de demo al over. Die is als een lopend vuurtje de hele wereld doorgegaan. Van overal uit de wereld kwamen aanvragen voor recensie-exemplaren.
Fred: En we ontvangen ook de mooiste recensies, eigenlijk mooier dan je zelf bedenken kunt. We plaatsen ze allemaal op onze website zodat iedereen ze kan lezen.
Nathan: En toen die demo’s daar toch waren gingen ze van hand tot hand, of eigenlijk van oor tot oor. Binnen de kortste keren was onze muziek ook te horen op radiostations in Amerika, Canada, Chili, Argentinie, Brazilie, Griekenland en Duitsland.
Kees: Maar de topper kwam eind vorig jaar in december. We hadden in Nederland al een distributie-overeenkomst gesloten met Coast to Coast maar konden nu ook een overeenkomst sluiten met Musea Records in Frankrijk. Musea heeft er voor gezorgd dat onze CD nu door tweehonderd distributeurs in meer dan vijftig landen word verkocht.
Fred: (lachend) Ja, wij zijn nu wereldsterren. Kicken toch?

Wat zijn jullie toekomstplannen met Sanity?
Jeroen: We hebben nu in eigen beheer een CD uitgebracht die dus wereldwijd wordt aangeboden maar wat daar aan nog mist is de publiciteit daar omheen, een video-clip en dat soort dingen. Ook willen we graag een volledig album uitbrengen, wat natuurlijk beter te verkopen is. Maar daar is allemaal geld, veel geld, voor nodig. Daarom sluiten we het liefst zo snel mogelijk een contract met een platenmaatschappij. We denken dat we die investering zeker voor hen waard zijn.
Ruud: En daarnaast natuurlijk spelen he, zoveel mogelijk spelen.
Jeroen: Ja, we willen in 2004 zoveel mogelijk zalen en podia plat spelen in zowel binnen- en buitenland.
Nathan: Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met Sanity is het sleutelwoord.

Hoe kunnen mensen de EP bestellen, en waar kunnen we jullie binnenkort live aanschouwen?
Fred: De CD is gewoon in de Nederlandse winkels te koop maar omdat we nog niet zo’n bekende naam hebben als band zullen de meeste winkels hem niet standaard in de vakken hebben liggen. Maar ze kunnen hem wel allemaal bestellen. Op onze website kan iedereen lezen hoe dat moet.
Jeroen: En ze kunnen de CD natuurlijk kopen tijdens een optreden. Alle data van concerten staan trouwens altijd op onze website: http://www.sanity.nl

Hebben jullie nog iets melden aan de lezers van Headache??
Wij wensen de hele wereld heel veel Sanity voor 2004!

Interview by: Toine van Poorten, copyright Headache magazine NL/2004.

Back to Main Page