PICTURE: Terug In Het Vizier

De tijd was er rijp voor en dan moet je het ijzer smeden zo lang het vuur nog heet is. Vanaf het moment dat de geruchten gaande waren, zagen de fans al uit naar het moment, dat PICTURE weer op de planken zou staan. En na de eerste optredens in Nederland is de band er helemaal klaar voor. Een nieuwe cd is in de maak en de band gaf zelfs al acte de presence op het prestigieuze Sweden Rock Festival, waar buitenlandse fans van heinde en ver kwamen om de Picture reunie te beleven. Het motto blijft: ‘Laten we hard zijn voor elkaar’ en daar sluit ik mezelf helemaal bij aan. We vroegen aan de band hoe de hele reünie tot stand is gekomen.

Van wie kwam het idee voor deze reünie?
Jan: "Dat is eigenlijk via een e-mailwisseling ontstaan. Het leek ons leuk weer eens samen te komen en herinneringen op te halen. In de repetitiestudio van ROSLYNN, de band van Ronald van Prooijen (nb. de originele zanger van PICTURE), konden we ook nog samen wat spelen. Dus in augustus 2007 zijn Laurens, Rinus, Ronald en ik na negentien jaar, sinds de reünie in Sliedrecht, puur voor het plezier weer eens bij elkaar gekomen. Dat was heel gezellig en muzikaal was er ook niks mis mee, zeker als je bedenkt dat Laurens in die negentien jaar nog nauwelijks een drumstok meer had aangeraakt. Omdat het zo goed ging, ontstond al snel het idee om te proberen nog eens een goede PICTURE CD uit te brengen."

Wanneer begon het weer te kriebelen bij jullie en lag er nog een speciale reden ten grondslag aan de PICTURE reünie?
Jan: "Begin 2007 verschenen er ineens een paar filmpjes van PICTURE op YouTube. Gezien de leuke reacties vanuit de hele wereld, besloot ik de andere jongens daarvan op de hoogte te brengen en ben meteen wat betere info op internet gaan zetten, o.a. op Myspace."

Wat hebben Rinus, Laurens en Pete gedaan op muzikaal gebied tot aan deze reünie?
Rinus: "Ik heb buiten mijn werk een hobby band, die bestaat uit Frans Krassenburg en Mario Roelofsen, die beter bekend is van de cover band PURPLE RAINBOW. Zie de website van Mario: http://www.purplerainbow.nl/home.html."
Pete: "Ik heb in diverse bands gespeeld, onder andere EMERGENCY, BEDROCK en DEAD LEGACY. Allemaal bands met eigen songs. Verder heb ik ook wat sessie werk gedaan voor Erwin Musper."

Er is ook een tweede gitarist bijgekomen. Kun je hem aan ons voorstellen en in welke bands heeft hij voorheen gespeeld?
Rob: "In de jaren 80 had ik mijn eigen band ZENITH, die vooral in de Zaanstreek zeer populair was. We hebben in die tijd een aantal keren in het voorprogramma van PICTURE gestaan (onder andere met VANDALE). Onze drummer, Jacques van Oevelen, ging op een gegeven moment bij PICTURE spelen en in 1986 heeft hij mij geïntroduceerd bij Rinus. In 1987 zijn we er mee gestopt. De laatste jaren speelde ik met wat allround bands. Toen de mannen van PICTURE mij een paar maanden geleden belde, hoefde ik er niet over na te denken en het voelt alsof ik thuis gekomen ben."

Pakt de reünie terug naar een bepaalde periode van PICTURE?
Jan: "We nemen vooral het materiaal van Diamond Dreamer en Eternal Dark als uitgangspunt."
Rinus: "PICTURE speelt nu beter live dan in de periode 1980. Hoe dat komt? Ik denk, dat we nu wat kritischer zijn geworden en misschien ook wat wijzer?"

Worden er live ook nieuwe nummers gespeeld?
Jan: "Ja, we zijn druk bezig geweest met nieuwe nummers. Er liggen heel veel nummers op de plank om verder uit te werken, maar drie nummers zijn echt helemaal klaar en die spelen we ook live."

Wat kunnen we van de nieuwe nummers verwachten?
Jan: "Het blijft zeker herkenbaar PICTURE, maar de tijd heeft niet stilgestaan, dus invloeden van de metal van heden zal ook wel hoorbaar zijn. We verwachten dan ook eind van het jaar de studio in te gaan."

Hoe zijn jullie in hemelsnaam op de bill van het Sweden Rock Festival terechtgekomen? Idem dito voor Headbangers Open Air in Duitsland, waar jullie over een paar weken (op 26 juli, om precies te zijn) spelen.
Jan: "Door de informatie op de Myspace pagina is de PR-manager van Sweden Rock ons op het spoor gekomen en las, dat we bezig waren met een come-back. Hij wilde ons graag hebben, omdat we in Zweden behoorlijk populair zijn. Dat heeft de reünie het extra zetje gegeven en daardoor kwamen ook in contact met andere festivals."

Hoe was jullie optreden op Sweden Rock? We zagen een interview filmpje met jou en Pete op You Tube kort na het optreden, maar de reporter stelde nogal algemene vragen en ging niet echt in op de band PICTURE....
Jan: "Het was in een woord: geweldig! Er waren zo’n tweeëndertig Braziliaanse fans speciaal voor PICTURE gekomen, maar ook mensen uit Mexico, Rusland en Japan. Het interview straalt toch wel gezelligheid en een goede sfeer uit. Daarom hebben ze het er op gezet, denk ik. Het is toch weer reclame voor de band. Na Headbangers Open Air gaan we de studio in, maar eerst moeten we nog veel repeteren op de nieuwe nummers, want we zijn er nog lang niet...."

Wat eigenlijk nog ontbreekt in jullie indrukwekkende carrière, is een goede live CD (of DVD). Zijn hier nog plannen voor?
Jan: "Dat is voor ons ook een grote wens. Als we de kans krijgen om een goede live-opname te maken, brengen we hem zeker op CD uit."
Rinus: "Een live DVD, bijvoorbeeld van Sweden Rock? Je weet het maar nooit."
Rob: "Die live CD had er inderdaad vijfentwintig jaar geleden al moeten zijn. Ik weet zeker, dat deze formatie er alles aan zal doen om het te realiseren, want het is een wens van ons allen."

Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van FURY?
Rinus: "Allereerst geldt PICTURE’s motto ook anno 2008: ‘Laten we hard zijn voor elkaar’. Verder ‘Fill your head with Rock’ en dat we gezond mogen blijven. En op mijn camper staat te lezen: ‘Carpe Diem’."
Pete: "PICTURE is back, dus hopelijk tot binnenkort! Keep the faith, you rockers!!"
Rob: "We zullen ervoor zorgen, dat de pop/rock encyclopedies herschreven moeten worden, want hier kunnen ze niet omheen!"

Interview by: Toine van Poorten for Fury! magazine, NL - Summer 2008)

Official website: launch.groups.yahoo.com/group/heavymetalears
or My Space: www.myspace.com/pictureholland

Back to Main Page