MOTHERS OF MERCY:

ZWETERIGE, DAMPENDE ROCK 'N ROLL RECHT UIT HET HART!

Soms moet je jezelf eens even goed achter de oren krabben als je hoort wat voor een talent er nog rondloopt in Nederland. "Vroeger was alles beter", is een uitspraak, die je vaak van mij zult horen. Maar bij sommige bands gaat die uitspraak niet altijd op. Soms, een heel enkele keer, hoor je de bevlogenheid van vroeger tijden weer terug in een band, die met beide benen in dit nieuwe millennium staat. MOTHERS OF MERCY is hier een mooi voorbeeld van. Als je hun muziek hoort, dan kun je er alleen maar eens lekker voor gaan zitten en al het moois rustig over je heen laten komen. Dit is wat ze 'het ultieme genieten' noemen in de volksmond. Al snel na het horen van MOM (de afkorting van MOTHERS OF MERCY) was ik benieuwd geraakt naar de achtergronden van deze band, die het beste in zich herbergt van oudere bands, zoals GAMMA, GILGAMESJ en DEEP PURPLE. Oftewel, muzikale klasse en de kunst om een goed nummer te schrijven. Vandaar een interview met 'Neerlands Hoop In Harde Dagen' in 2005, de MOTHERS OF MERCY.

Wanneer is MOTHERS OF MERCY bij elkaar gekomen, en hoe ging dat in zijn werk?
Marc (gitarist): “MOTHERS OF MERCY is opgericht in februari 2004 naar aanleiding van een zelfontwikkelingscursus die ik gevolgd heb bij Landmark Education. Ik werd daar letterlijk zo gelukkig van dat ik besloot om mijn ideeën op muziekgebied om te zetten in harde actie en een eigen werk band op te richten, waarin ik die ideeën kwijt kon. Zodoende vroeg ik Bart Klomp (drummer), waarmee ik al in een coverband had gezeten en Mark Honout (zanger/gitarist) die ik kende van de scene rond Schagen. Bart kende Michael Wijk (bassist) en vroeg hem om mee te werken. Dat wilde hij en zo ontstond de band.”

Welke bands zijn van invloed geweest op jullie muziek, en hoe zou je jullie muziek zelf het liefst willen omschrijven?
Marc: “Iedereen geeft zijn eigen feel aan de nummers, dus wat dat aangaat is er geen sprake van een noemer of een invloed ofzo. Wat je wel duidelijk aan de speelstijl van iedereen in de band kan merken, is waar we allemaal afzonderlijk van houden. Dat bundelen we en dat is MOTHERS OF MERCY. Mijn grootste invloeden zijn DEEP PURPLE, RAINBOW en THE FREE, ook de feel van AUDIOSLAVE bevalt me heel erg.”
Mark (zanger/gitarist): “Ik ben beïnvloed door THE BEATLES, NEIL YOUNG, PINK FLOYD, JOHN MELLENCAMP en LUCINDA WILLIAMS.”

Ik was al wel bekend met de MOTHERS OF TRACK (nu omgedoopt tot KILLER), MOTHER EARTH, MOTHER’S ARMY en de MOTHERS OF INVENTION (de begeleidingsband van FRANK ZAPPA). Jullie noemen je band MOTHERS OF MERCY. Wat is het verhaal achter de naam van de band?
Marc: “Na zes keer reperteren besloten we de demo CD op te nemen, die nu “Project X” heet. Dat vond plaats op een donderdag. De zaterdag daarna speelden we onze eerste gig onder de naam, PROJECT X. Vrij vlot dus allemaal. De naam paste niet en na een korte SMS sessie tussen Mark en mezelf werd het MOTHERS OF MERCY. Eigenlijk op niets anders gestoeld dan op onszelf, geen tribute aan de SISTERS OF MERCY of ZAPPA. De naam klonk meteen lekker. Ik denk zelfs dat onze intentie meer nog de kant uit gaat van “No Mercy”. Haha.”
Mark: “Yep…”

Wie schrijft de teksten binnen de band, en waar gaan die over?
Mark: “Dat neem ik voor mijn rekening. De teksten gaan hoofdzakelijk over mijn leven en de daarbij behorende emoties. Ik heb in deze band de vrijheid om het om te zetten in woorden. Ik hoor regelmatig van mensen, dat dit ze recht in het hart raakt, omdat het herkenbaar voor ze is. Ik zal ook zeker nooit een tekst schrijven, omdat een nummer nu eenmaal tekst nodig heeft.”

Hoe staat het met de live reputatie van de MOTHERS? Met wie hebben jullie al op het podium gestaan en wat kunnen de mensen verwachten als ze naar een optreden van jullie komen?
Marc: “De mensen kunnen een rauwe set hardrocknummers verwachten met invloeden vanuit de heavy seventies. Ook komt er hier en daar een rusiger nummer voorbij. We hebben met veel bandjes op de planken gestaan, maar de meest bekende bands zijn INFLUENCE en ROADKILL, waarmee we tijdens het laatste Drag Me Down festival in Schagen op het podium stonden. “
Mark: “Zweterige, dampende rock, recht uit het hart.”

Staan er nog interessante optredens op de kalender, en wat is je grootste en belangrijkste optreden tot nu toe?
Marc: “Ik vond Koninginnepop in Santpoort, Het Witte Theater in IJmuiden en laatst het Drag Me Down festival in Schagen wel heftig. We hebben voorlopig nog niets staan voor in de maand augustus maar 10 september treden we op in Tilburg op het Hall Of Fame Metalfest samen met CONQUESTADOR, ENFORCER, BLACK KNIGHT, FLESH MADE SIN en UNSCARED, dus dat wordt heftig.”
Mark: “Het allereerste optreden, Bevrijdingspop Schagen, de t' Happerij in Julianadorp en Odeon in Alkmaar zijn tot nu toe mijn favorieten.”

Zijn er al plannen voor een volledige CD, want afgaande op wat ik op “Project X” hoorde, zijn jullie daar al helemaal klaar voor?!
Marc: “Dankjewel voor het compliment. Het materiaal ligt er voor een kompleet album, maar het ontbeert ons aan financiële middelen om een volledige CD op te nemen. Erg herkenbaar, denk ik.”
Mark: “Dus als er suggesties zijn???”

Hebben jullie een bepaald doel met MOTHERS OF MERCY?
Marc: “Ja, ik wil met de MOTHERS een groot publiek bereiken en dus in de toekomst op grote festivals spelen.”
Mark: “Daar sluit ik mij volledig bij aan.”

Wat vinden jullie van de muziekscene op dit moment, en loont het nog de moeite om te spelen in een hardrock band vandaag de dag?
Marc: “Er loopt talent zat rond in Nederland, maar ik merk wel dat bands, die eigen werk spelen, vooral in het heavy rock genre, het gewoon moeilijk hebben qua optredens. Om al helemaal niet te spreken over de financiële kant van het verhaal. Ik heb wel eens het idee, dat mensen tegenwoordig liever naar een goede ‘van-alles-wat’ cover band luisteren dan naar eigen werk. Maar we krijgen wel toffe reacties van mensen en dat alleen al loont zwaar de moeite!”
Mark: “Het is jammer, dat diegenen die platenland regeren, alleen maar kijken of het commercieel interessant is. Er gaat veel talent verloren, dat beslist de moeite waard is om gehoord te worden.”

Wat is je favoriete MOTHERS OF MERCY nummer, en waarom?
Marc: “Mijn favoriete nummer is “Drag Me Down”, omdat dat het eerste nummer was dat we schreven en omdat de feel me erg bevalt. Dit geldt ook voor nieuwere nummers als “Angel”, “Weak” en de laatste "Save My Soul”, waarin Mark lekker tekeer gaat op de vocals.”
Mark: “Het nummer “Freedom”. Dat heeft te maken met een vervelende periode, die ik tijdens dit nummer steeds weer van me af kan spelen. Verder “Angel” - ook een zwaar nummer voor mij, maar dan in positieve zin.”

Hebben jullie nog iets toe te voegen aan dit interview?
Marc: “Ja, check de website www.mothersofmercy.nl, boek ons en/of kom allemaal eens kijken bij een optreden van ons.”
Mark: “….en neem al je vrienden en vriendinnen mee!!!”

De laatste woorden zijn voor jullie....
Marc: “Long live rock ‘n roll!”
Mark: “Blues is a cross between the greens and the yellows.”

Interview by: Toine van Poorten (Zomer 2005)

Official website: http://www.mothersofmercy.nl

Back to Main Page