KILLER:

NOG ALTIJD IMMORTAL!

KILLER is terug en dat zullen we weten ook! Met hun nieuwe CD “Immortal” bewijzen deze Belgische moordenaars, dat ze nog steeds niet uitgerangeerd zijn. Sterker nog, ze maken zelfs een CD, die het niveau van “Wall Of Sound”, “Shockwaves” en “Ready For Hell” met gemak evenaart. Voor mij hebben ze zichzelf in ieder geval onsterfelijk gemaakt hiermee. Ik was toch wel erg benieuwd hoe Mr. KILLER himself - Shorty - hier over dacht. Dus zocht ik kontakt met hem. Jammer genoeg werd het interview nooit geplaatst in Headache, omdat het blad er vroegtijdig mee stopte, maar het is zonde om dit document verloren te laten gaan. Shorty neemt plaats op zijn praatstoel en doet zijn verhaal....

Gefeliciteerd met jullie werkelijk sublieme nieuwe album. Hoe zijn de rest van de reacties op de nieuwe CD tot dusver?
Shorty: “Tot hiertoe enkel maar super reacties, maar uiteraard zal er hier en daar nog wel een minder goede review volgen. Niet iedereen heeft de zelfde (goede) smaak.”

“Immortal” moet jullie voor eens en voor altijd terug op de kaart brengen en gezien de titel, moet hij jullie ‘onsterfelijk’ maken. Maar ik kan me voorstellen, dat de titel voor jullie een diepere betekenis heeft?
Shorty: “Ja, ik wou met de titel vertellen dat onze muziek, maar vooral heavy metal en muziek in het algemeen onsterfelijk zijn. Zelfs al leef ik niet meer of bestaat KILLER niet meer, er zal altijd nog wel iemand ooit een plaatje van ons opzetten en daar plezier aan beleven. Dus vandaar zijn we “Immortal”. Zelfs ELVIS en BEETHOVEN hebben nog een massa fans…..”

Hebben jullie dezelfde schrijf procedure als anders gevolgd, of hebben jullie deze CD een andere aanpak gekozen. Het klinkt alsof je op deze CD namelijk veel meer in teamverband hebt gewerkt, of zie ik dat verkeerd?
Shorty: “Uiteraard ben ik voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor de KILLER sound en songs (als gitarist/zanger en origineel bandlid is dit logisch). Maar ik ben geen dictator en heb inderdaad open gestaan voor suggesties en leuke ideeën van de andere groepsleden.”

Zit er nog een rode draad in de nummers, of met andere worden is er een concept tussen de nummers onderling. Zo ja, wat is het concept?
Shorty: “Er is niet echt een rode draad, maar ik zal al een geheimpje verklappen. De volgende KILLER CD wordt een concept CD, meer zeg ik nog niet.”

Wat is je meest favoriete nummer van de CD, en waarom?
Shorty: “Mijn smaak veranderd nogal eens afhankelijk van mijn stemming. De ene dag vind ik dit nummer super, de volgende dag weer een ander. Maar ik ben van mening dat er geen opvullertjes op het album staan en dat alle songs gehoord mogen worden.”

Er staan op de CD ook een paar nummers die me een beetje herinneren aan je solo LP, die je uitbracht onder de naam VAN CAMP. Heb je nog plannen om een tweede solo CD te maken?
Shorty: “Momenteel geen plannen, maar als KILLER ooit stopt zal ik uiteraard wel iets anders doen, een nieuwe band of solo gaan, zijn de opties. Als een platenfirma mij een solalbum aanbiedt, zou ik wel graag een instrumentaal album maken. Ik betwijfel echter of iemand daar een boodschap aan heeft?”

Er was nogal wat kritiek op de inbreng van de keyboards op de vorige CD. Hebben jullie deze kritiek ter harte genomen en zijn jullie daardoor met een hardere CD op de proppen gekomen, of was dit gewoon de weg die jullie zelf ingewandeld zijn?
Shorty: “Uiteraard zijn we niet blind en doof voor de reacties van fans en pers, en hebben we daardoor de keyboards meer beperkt gehouden. Op de vorige comeback CD wilden we absoluut bewijzen hoe goed we kunnen spelen. We wilden ook niet versleten worden als een old school retro band. Dit resulteerde in een meer symphonische sound. We hadden toen meer bands als SYMPHONY X, STRATOVARIUS, KAMELOT, PAGANS MIND voor ogen. Nu zijn we echter terug naar onze roots gekeerd en worden we in vele reviews vergeleken met JUDAS PRIEST, SAXON en MALMSTEEN, wat toch niet de minsten zijn.”

Zijn er al toerplannen, nu de CD uit is, en is er misschien ook al interesse in het verdere buitenland voor een tour?
Shorty: “Voorlopig zijn er enkel wat losse concerten gepland, maar we hopen in het najaar op een tour met een bekendere band. Spijtig genoeg zoeken we nog naar een goed management of promotiebureau die ons hogerop kan tillen. Dit was steeds een handicap voor een Belgische band.”

Hoe staat het met je andere band BLACKJACK?
Shorty: “BLACKJACK en KILLER bestaan uit dezelfde line-up. Eigenlijk kan je BLACKJACK beschouwen als KILLER, die rock-en metalklassiekers speelt. Een beresterke coverband, waarmee we praktisch elk weekend on the road zijn. Zeer verdienstelijk maar minder prestigieus als KILLER. Het houdt ons in leven en maakt ons een hechte band. Misschien maken we ook ooit eens een CD met BLACKJACK, waarop dan onze favoriete covers op een KILLER manier vertolkt worden. (website : www.net-blackjack.com).”

Zijn er nog zaken die je met KILLER graag zou willen doen of bereiken, waar je tot op heden nog niet aan toe bent gekomen?
Shorty: “Ik hoop inderdaad weldra te toeren, maar vooral om nog een tijdje te kunnen bestaan en nog enkele albums te kunnen maken. Ik hoop ook elke dag nog nieuwe fans te maken. We ondervinden dat er veel jonge mensen onze muziek best wel zonder vooroordelen lusten.”

Met de jubileum CD van Mausoleum hebben we al een paar live nummers van KILLER kunnen horen. Maar met de mislukte poging “Killer- Still Alive In Eighty-Five” voor mij nog vers in het geheugen, en een geweldige nieuwe CD net op de planken is nu de tijd misschien rijp voor een dubbele live CD?
Shorty: “Een live CD behoort inderdaad tot de opties. We gaan namelijk in het najaar enkele concerten opnemen en zien wat er uit voortkomt en wat bruikbaar is. Als het schrijfproces voor een volgend studioalbum wat te lang duurt, dan kunnen we een live album inlassen.”

En voor de fans zou het dan leuk zijn om ook aan een live DVD te denken. Zijn er overigens nog veel oude beelden bewaard gebleven van de tijd met Double Bear, Fat Leo en Spooky?
Shorty: “We denken inderdaad ook aan een DVD met concert en wat documentaire beelden. Veel beeldmateriaal van de oude periode bestaat er echter niet of is kwalitatief onbruikbaar.”

Zie je deze oud leden nog weleens?
Shorty: “Double Bear zie ik nog regelmatig. Hij heeft enkele weken geleden trouwens nog aangetreden als special guest op de niewe CD releaseparty. (zie foto’s op de website www.4-killer.com). DBear heeft ook een tijdje meegedrumt bij BLACKJACK, toen Vanne onder het mes moest. Best een leuke ervaring. Ook Fat Leo zie ik af en toe. Hij is volledig uit de muziek gestapt, maar komt regelmatig wel eens opdraven met het nodige bierfeestje tot gevolg. Hij blijft een beetje mijn mentor. Hij was tenslotte medeoprichter van KILLER. Met Spooky is het contact na wat meningsverschillen spijtig genoeg vertroebeld.”

Ik dacht trouwens dat er toendertijd al plannen waren om het jubileumgebeuren rond Mausoleum op DVD uit te brengen, maar dat is nooit gebeurd?
Shorty: “Nee, de beelden en klank bleken toch niet zo bruikbaar te zijn achteraf beschouwd. Wij Belgen lopen nog wat achter op technisch gebied. Haha.”

Zijn er nog dingen die je toe wil voegen aan dit interview, waar we het nog niet over gehad hebben?
Shorty: “Ja, ik zou willen vragen aan elke rechtgeaarde metalfan om zonder vooroordelen toch eens naar onze nieuwste CD te luisteren. Je weet niet wat je mist, als je het niet gehoord hebt. Als bescheiden Belg meen ik te mogen stellen, dat ons nieuw album staat voor de ware DEFINITIE van heavy metal. Dit is metal zoals hij zou moeten zijn, met al de nodige ingrediënten aanwezig.”

De laatste woorden zijn voor Shorty en KILLER....
Shorty: “Keep it Heavy and you’ll be “I M M O R T A L”!!

Interview by: Toine van Poorten (Zomer 2005)

Official website: http://www.4killer.com

Back to Main Page