JURASSIC PARK & ELISE

Saturday, April 16th, 2011
Location: Loonbedrijf de Gorter, Veeningen, The Netherlands

Wat kan een mens bewegen om op een zaterdagavond richting Drenthe te rijden? Nou, dat ligt er dus maar net aan. Want sinds kort ligt er in Veeningen een stukje heilige grond, waar vorig jaar de FRANKENSTEIN reunie uitbundig gevierd werd met een spetterend optreden waar nu nog steeds over gepraat wordt. Maar moet je er dan jaarlijks naartoe om op je knieën de grond te kussen en ‘hallelujah’ te roepen? Dat nu ook weer niet. Maar als er op bijna exact dezelfde plek weer een reunie plaats vindt en deze keer van ELISE, dan is het zeker de moeite waard om die kant weer op te karren. Het voorprogramma wordt verzorgd door JURASSIC PARK, de band van Berthus Westerhuis en die weet maar al te goed hoe het is om daar te mogen staan.

Als we aankomen in het rustige Veeningen is er een ding pijnlijk duidelijk: de belangstelling is bij lange na niet zo groot als bij FRANKENSTEIN. Eerst maar even een cappucinootje drinken in het plaatselijke restaurant, want we zijn veel te vroeg aanwezig. Als we daarmee klaar zijn, is het nog niet veel drukker geworden, dus we gaan maar eens polshoogte nemen of alles wel doorgaat, al hadden we al wel wat gitaren horen brullen. Het blijkt dat er voor een kleinere schuur is gekozen om dit feestje te vieren. De vier maniacs, die vanavond op komen dagen (ondergetekende, Rita, Diana en Sander) waren een van de eerste bezoekers, dus blijft het kringetje vrij klein. Na verloop van tijd begint het wel wat aan te trekken en er komen zelfs nog wat bekende mensen binnen, zoals Pluis van de band STORM, die nog wat herinneringen ophaalt aan zijn vele bezoekjes aan deze contreien. Ondertussen heb ik ook de DVD van het FRANKENSTEIN spektakel al gescoord en langzamerhand wordt het tijd, dat JURASSIC PARK het podium gaat beklimmen. In het backstage gedeelte zie ik zelfs de oude FRANKENSTEIN zanger Bert Slomp rondlopen. Hij is vanuit Scandinavië even over komen wippen om zijn exemplaar van de DVD op te komen halen. Vanaf het begin is het feesten geblazen. Berthus is in topvorm en de rest van de band is ook van plan om er een gezellige bende van te maken.

De eerste DVD van de FRANKENSTEIN reunie wordt vanavond officieel overhandigd aan de Heavy Metal Maniacs in de persoon van niemand minder dan Sander. Een hele eer, maar jammer dat hij de enige is, die het ding in ontvangst mag nemen. Het maakt er de feestvreugde overigens niet minder op. De eerste grote muzikale verrassing van de avond is een feit als bassist Harry de band komt versterken. Harry was bij de FRANKENSTEIN reunie ziek en komt nu de schade inhalen tijdens het nummer “Tiger”, wat vorige keer aan hem werd opgedragen. Verder komt natuurlijk die “Bad Motor Scooter” weer voorbij razen en na ongeveer drie kwartiertjes eindigen ze met WILLIE DIXON’s “Going Down”. Maar dat is niet genoeg en Berthus moet terugkomen voor ROSE TATTOO’s “Nice Boys” en “Good Rockin’ Tonight” van MONTROSE. Dan is de koek echt op en is het wachten op ELISE. Het publiek is in ieder geval al goed opgewarmd door de enthousiaste presentatie van JURASSIC PARK. In de ombouwpauze komt Berthus ons nog persoonlijk bedanken voor onze support en onze komst. Over betrokkenheid bij je fans gesproken. Hier kunnen veel bands nog wat van leren.

ELISE heeft ooit het album “No Time For Masquerade” opgenomen, een gewild item bij de verzamelaars. In Nederland waren ze regelmatig te zien op de diverse podia, maar ze hebben nooit die zogenaamde cult status bereikt, die FRANKENSTEIN wel had. Maar vandaag is het hun feestje en vier vijfde deel van de band is dus weer bij elkaar gekomen om eens flink huis te houden in Veeningen. De band bestaat vanavond uit Thomas Duiveman op gitaar, Gerd Hento op zang, Rieks Vogelzang op drums, Henk van Mierlo op bas (of was het toch Guus Meeuwis??). De vrijgekomen plaats op gitaar, bij afwezigheid van Jannes Bloemert, wordt opgevangen door Robbie Woning van DEAD HEAD.

De band begint wat onwennig met “Play With Edges” en “Cry For Mankind”. ELISE bedient zich niet van alle tierelantijntjes, die je bij Frankenstein wel voorgeschoteld kreeg, maar bij deze band draait alles puur om de muziek. En die mag gehoord worden. Uiteraard komt de hele “No Time For Masquerade” voorbij denderen. Hier en daar onderbroken door een nummer van de demo’s van de band, zoals “You And Me”, “Fighters”, “Come Back”, “Careless Rat”, “Alcohol” en “Lady Killers”. Ook tijdens dit optreden krijgen we weer een mooie foto collage voorgeschoteld en worden er gitaristen uit andere bezettingen uit de hoge hoed getoverd, zoals Rob de Roo, Harrie Wuite en Harrie van Ingen, die soms het optreden net weer ietsje meer vaart mee geven met hun inbreng. Niet dat het zaakje dood lijkt te bloeien, maar het niveau FRANKENSTEIN wordt duidelijk bij lange na niet gehaald. Wel wordt er erg goed gemusiceerd en vooral gitarist Robbie Woning laat horen wat hij kan, ook al werkt zijn gitaarsnoer niet altijd mee, waardoor hij soms wat vaker van gitaar moet wisselen. Lof ook voor Rieks, want die drumt met een elleboogblessure waar hij later in de week zelfs aan geopereerd moet worden, en soms lijkt het alsof zijn leven ervan afhangt. Hij was de man, die het balletje voor ELISE weer aan het rollen heeft gebracht, nadat hij hier zelf met FRANKENSTEIN had gestaan. “Over” en “Breaking Rules” betekenen het einde van de set voor vanavond. Tegen die tijd klinkt ELISE als de welbekende geoliede machine en krijgt de band iets terug van de glans, die zo’n optreden verdient.

Tijdens de toegiften mag het dak er eindelijk af. De covers, die gespeeld worden zijn “Electric Eye” van JUDAS PRIEST en “Tush” van ZZ TOP. En ook nu zijn er weer problemen voor het snoertje van Robbie. Zonde, want hij begon er nu echt zin in te krijgen en wordt dan ook een beetje woedend, dat het einde van zo’n belangrijk optreden een beetje in het water drijgt te vallen hierdoor. Maar ELISE heeft wat mij betreft wel bewezen, dat ze behoren tot de topbands van de Nederlandse heavy metal scene uit de tachtiger jaren. Wie daaraan na vanavond nog twijfelt moet terug de schoolbanken in. Het geluid was goed, het licht was goed, de grond was al heilig, dus weer een avond goed besteedt. Wie staan hier volgend jaar vraag je jezelf gelijk af, als je in de auto het dorpje Veeningen weer uit rijdt. DARK WIZARD zou een prachtige band zijn die hier goed zou passen, compleet met hun volledige show. Maar een reunie van VANDENBERG zou ik ook zeker niet erg vinden. Het ‘hallelujah’ kunnen we dan altijd nog uitroepen daar, want we moeten in ieder geval die DVD die hier vanavond opgenomen is, gaan scoren daar. We wachten wel af wat ze voor ons in petto hebben in Veeningen volgend jaar, maar dit pakken ze me niet meer af.

Setlist JURASSIC PARK:
intro
Ready
Stay Clean
--uitreiking eerste DVD--
Universe
Tiger
Machine
Bad Motor Scooter (MONTROSE cover)
Higher Grounds
Train
Going Down (WILLIE DIXON cover)
Toegiften:
Nice Boys (ROSE TATTOO cover)
Good Rockin' Tonight (MONTROSE cover)

Setlist ELISE:
Play With Edges
Cry For Mankind
Witchfinder
Come back
You And Me
Hiding
Hell Of A Fight
Careless Rat
--foto compilatie--
Alcohol
Lady Killers
Seven Witches
Never Say Never
Fighters
Lights
No Time For Masquerade
Nightmare
Over
Breaking Rules
Toegiften:
Electric Eye (JUDAS PRIEST cover)
Tush (ZZ TOP cover)

*Written by: Toine van Poorten/April 2011
*Photos by: Rita van Poorten [www.metalmaidens.com]

Back to Main Page