MEESTERLIJK METAAL 20

Zaterdag, 01 november 2014

De Meester, Almere (NL)

Raar om te weten, dat dit de laatste editie is van Meesterlijk Metaal die door ons aller Hans Pendavingh is georganiseerd. Uiteraard samen met zijn compaan Jeroen Kroon, maar dan toch. Henny Vos wordt zijn opvolger en ik hoop dat de samenwerking met hem al net zo voorspoedig zal zijn als al die jaren met Hans. Bij deze in ieder geval alle lof voor Hans voor al die mooie edities van Meesterlijk Metaal en heel hartelijk dank voor de gastvrijheid elke keer weer. Dat tijden veranderen kunnen we merken aan deze twintigste editie van het gezellige festival. Er is namelijk maar plaats voor twee namen op de bill en rond elf uur moet de zaal leeg zijn, want de dansers staan dan al voor de deur te trappelen om met de voetjes van de vloer te kunnen. Niets raars, want in Londen maken we altijd hetzelfde ritueel mee. Eerst wordt er edelmetaal gesmeed in de ondergrondse clubs en daarna vegen ze letterlijk de zaal leeg en kunnen de dansfeestjes beginnen, die tot diep in de nacht doorgaan. Voor vanavond staat op het menu een optreden van GLORIA VICTIS, die ik vandaag voor het eerst ga zien met nieuwe zanger Nima en als uitsmijter EAR DANGER, die hier hun nieuwe schijf “Warrior Soul” komen promoten hier. Ik ben er klaar voor. Laat die twintigste editie maar losbranden hier.

GLORIA VICTIS kon ik niet anders dan met showman Stefan Bosland aan de microfoon. Die was wel in de voorste contreien te vinden uiteraard, maar ex ACT OF STATE frontman Nima heeft zijn plaats overgenomen. De band schiet uit de startblokken met “Dresden” en al snel blijkt dat Nima het veel meer moet hebben van zijn energie en power. “Demon Within” laat zien dat de band er zin in heeft en dat ze met Nima een goede zanger in huis gehaald hebben. “Confusion” is vanaf vanavond gebombardeerd tot favoriet VICTIS nummer. Na een paar keer gehoord te hebben is nu het kwartje gevallen en dat in het Euro-tijdperk. Dit ten faveure van “Mary Bell” wat hierna komt en voorheen altijd als favoriet werd gezien door mij. Het is ook duidelijk te merken, dat er veel aandacht is voor GLORIA VICTIS want het staat aardig vol voor het podium. Na “Saviour” en “Blood & Sand” is er een hele leuke verrassing voor het publiek. Even dacht ik in de aankondiging, dat we getrakteerd werden op de NASTY SAVAGE cover “Gladiator” (aaaaarrrggghghhhghgh), maar ik werd niet minder blij met “Speed Of Samurai” van MARTYR. Zo maak je vrienden! Het energieke optreden komt tot een zinderende climax met “Revenge” en “Deimos & Phobos”. Daarna knallen ze nog een keertje met de ANGEL WITCH klassieker “Angel Witch”, om ons daarna met open mond achter te laten. Stefan steekt nog een keer goedkeurend zijn duim omhoog. GLORIA VICTIS zegeviert in Almere. Nu is het zoeken naar oordoppen voor EAR DANGER.

Dat Hans een geweldige gastheer was bewijst hij maar weer met het feit, dat hij Marisya en Paula in de bloemetjes zet en bedankt voor al het goede werk dat ze al die jaren gedaan hebben achter de merchandise stand. Hulde, een zeer gewaardeerde en verdiende attentie voor deze twee hard werkende kanjers. Niet meer dan terecht, dat deze twee dames hiervoor een keer in het zonnetje werden gezet. Ondertussen staat Matt Verschoor al te trappelen om “Warrior Soul” live te promoten. Het vinyl zat al in mijn tas, want voor 8 Euro laat ik dat zeker niet schieten. Niet naar de dealer rennen, want deze aanbieding gold alleen vandaag op de eerste november. Hoe kan je zo’n avond dan beter beginnen dan met titelnummer “Warrior Soul”? “I’m Your Enemy” volgt gelijk hierop en daarna grijpt de band even terug naar een paar nummers uit hun dertig plus jarige carrière. “Hellish Wings” eerst en daarna mijn favoriete EAR DANGER nummer of all time “Assassin”. Wat een kneiter is dat zeg! “Burn At The Stake” en “Give Em Hell” volgen snel en dan komt er nog zo’n klassieker om de hoek kijken. “Beelzebubs Friend” wordt luid meegezongen en ook Nima is op het podium uitgenodigd om een handje mee te helpen achter de microfoon. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Met dit nummer verwerft de band zich ook een plaatsje op de “Dutch Steel” compilatie. Dus de waarde van dit nummer is bij deze ook gelijk onderschreven. Na “Star Illusion” en “On The Run” krijgen Jeroen, Henny en Hans een exemplaar van “Warrior Soul” aangeboden. Kijk, dat pik je dan toch weer mooi mee op zo’n twintigste verjaardag. Daar wordt het pas echt beuken geblazen met “1,000 Days In Sodom”. Je moet de setlist zien om het te geloven, maar hierop staat dan toch weer echt “1,000 Gays In Sodom” (lol). “Bound By The Law” en “Spread Like Wildfire” komen daarna aan de beurt. Jammer om te zien, dat veel mensen langzaam afhaken. Die zijn toch duidelijk voor GLORIA VICTIS gekomen. Maar wij gaan door tot aan het gaatje en laten ons niet gek maken, want nu wordt het pas echt gezellig. “To Live Is To Fight” wordt er tegenaan gegooid en ook “Shock & Awe” moet er aan geloven. Aan het einde van de reguliere speeltijd, krijgen we nog even “City On Fire” voor onze kiezen gebeukt en dan moet de stekker eruit, want er moet gedanst worden. Maar Matt en EAR DANGER doen er nog eentje om het af te leren en met “Heavy Metal Hammer” rossen ze ons de tent uit. He, altijd lekker zo’n avondje metal. Nogmaals dank voor alle goede zorgen, Hans! Het was Meesterlijk, wat je allemaal deed. Henny zet hem op, want je hebt een geweldige reputatie hoog te houden. Hopelijk zien we elkaar weer op de een en twintigste editie in Almere.

*Tekst: Toine van Poorten/december 2014
*Foto's: Rita van Poorten/www.metalmaidens.com

Setlist GLORIA VICTIS:
Dresden
Demon Within
Confusion
Mary Bell
Saviour
Blood & Sand
Speed Of Samurai (MARTYR cover)
Revenge
Deimos & Phobos
Angelwitch (ANGELWITCH cover)

Setlist EAR DANGER:
Warrior Soul
I'm Your Enemy
Hellish Wings
Assassin
Burn At The Stake
Give Em Hell
Beelzebubs Friend
Star Illusion
On The Run
1.000 Days In Sodom
Bound By The Law
Spread Like Wildfire
To Live Is To Fight
Shock & Awe
City On Fire
Heavy Metal Hammer

Back to Main Page