GILGAMESJ

Vrijdag, 31 oktober 2014
Locatie: Kroosrock, Zijderveld, NL

Een avondje GILGAMESJ laat ik niet graag aan mezelf voorbij gaan. Dus de tocht van zeven kilometer maar begonnen richting Zijderveld. De vorige keer, dat de band hier speelde, kon ik er jammer genoeg niet bij zijn in verband met een late dienst. Het werk had toen het lumineuze idee bedacht om ploegendiensten in te stellen en dan krijg je dus dat je de belangrijke dingen in het leven aan de kant moet gaan zetten voor je werk. Maar nu kunnen we gelukkig wel aanwezig zijn. Kroosrock is een festival wat aardig wat mensen uit de omgeving trekt. WOUTER BEEFTINK en BASTIANO SANTIAGO, GREY NOMAD en FRIENDS mogen de avond beginnen. Wij stellen onszelf buiten op met een stel vrienden en bekenden. Even wat bijpraten, voordat de show kan gaan beginnen. Vooral de verhalen van drummer Jacques zijn geweldig om aan te horen. Binnen is het al aardig druk en moet de hele crew er aan te pas komen om het drumstel van Jacques van Oevelen binnen te zetten. Kosten nog moeite worden gespaard en dan heb je ook wat staan natuurlijk.

Als het sein veilig wordt gegeven, worden de eerste akkoorden aangeslagen van “Muscle And Blood”, van HUGHES // THRALL. Wat een ongelooflijk vet nummer blijft dit ook. Vanavond komen er veel nummers voorbij, die mogelijk op het nieuwe album gaan verschijnen, maar voor de oudere rockers gaan ze ook regelmatig terug in de tijd voor een gouwe ouwe. “Lightning Strikes” en “No Contact” laten ons al horen, dat de band er zin in heeft vanavond. Het is Halloween en het begint al flink te spoken in het gezellige Zijderveld. “Voyager” klinkt zo vertrouwd, dat je bijna gaat geloven dat het een GILGAMESJ nummer is, maar het is geleend van GAMMA. “Carry On” is naast “Lightning Strikes” van de “Harder Than A Millstone” periode (1991alweer) en “Right Here, Right Now” behoort tot de relatief nieuwere nummers. Het podium staat redelijk vol wat de band minder bewegingsvrijheid geeft, maar de gitaristen concentreren zich dusdanig op hun werk dat ze geen lange afstanden af hoeven te leggen. Frontman Frank is de enige, die zichzelf wat bewegingsvrijheid toe eigent. “Oppression” komt van de “Take One” EP, die nu dus wacht op een opvolger. De ouwetjes in de voorste rijen, waaronder ondergetekende zich geschaard heeft, begint ook los te komen bij het horen van deze hemelse klanken. “Tales Of No Tomorrow” is zo’n nieuweling, die zo maar eens op die nieuwe CD zou kunnen komen. “Daybreak” is er weer een van de “Take One” EP, een echte publieksfavoriet aan de reacties te merken.
Daarna is het de beurt aan Jacques van Oevelen om wat rek- en strekoefeningen te doen tijdens zijn solo spot, die voor het gemak op de setlist maar “Let There Be Drums” is genoemd. Zijderveld dreunt op zijn grondvesten, als van Oevelen tekeer gaat en even wordt ervoor gevreesd dat het van de landkaart wordt geveegd door deze brute drumheld. Maar hij weet zichzelf op tijd in te houden gelukkig. Hierna is er wat verwarring want het laatste nummer wordt alweer aangekondigd voor vanavond. De drummer denkt te horen, dat het “Lost In Paradise” wordt, maar het wordt “Lost Horizon’. Vandaar dat het begin een beetje rommelig is. Gelukkig wordt alles weer snel recht getrokken en zetten de Leerdamse helden met Alkmaarse drummer er nog een keer de beuk in. Want hoe hard de fans ook roepen om een toegift en hoe graag de band het ook zelf wil, de stekker gaat er uit en het live gebeuren is ten einde. Toegiften “Ticket To Heaven” en “Lost In Paradise” moeten maar worden vergeten. Een beetje bespottelijk, dat de headliner op tijd moet inkorten. Die tijd had van de support acts af moeten gaan. Maar laten we maar niet klagen en genieten van dat wat ons voorgeschoteld is vanavond.
Op 22 februari 2015 zal de band aantreden op het Dutch Steel Festival in de Hedon in Zwolle, om een week erna op te treden op het Vrienden Van Reza Fest in Leerdam. Een thuiswedstrijd voor deze sympathieke heren, die zich dan weer een keer mogen bewijzen. Kroosrock heeft een goede daad verricht door GILGAMESJ te laten headlinen. Al was het wel een beetje jammer, dat de terechte headliner zijn set niet af mocht maken. Je kan niet alles hebben, zullen we maar zeggen.


*Tekst: Toine van Poorten
*Foto's: Rita van Poorten

Back to Main Page